Ερωτήσεις 61 έως 70

Ερώτηση 61 ...Τα αποτελέσματα εξετάσεων για θρομβοφιλία, μετά από σύσταση του γυναικολόγου μου λόγω μιας παλίνδρομης κύησης στην 5η εβδομάδα, ήταν φυσιολογικά, εκτός από  το ινωδογόνο που ήταν 413,3 mg/dl και ετεροζυγωτία στη μετάλλαξη G20210A FII. Η αιματολόγος μου είπε ότι είμαι θρομβοφιλική και ότι απαιτείται αντιπηκτική αγωγή στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Απάντηση: Εφόσον ο έλεγχος για θρομβοφιλία είναι ο ενδεδειγμένος (σας παραπέμπω και στα σχόλια της ερώτησης 9 στις "ερωτήσεις θρομβοφιλίας") και εφόσον το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό είναι ελεύθερο από θρομβώσεις, δεν έχετε ένδειξη για αντιπηκτική αγωγή, με βάση και μόνο την ετεροζυγωτία στη μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης. Η παλίνδρομη κύηση στην 5η εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ένα τυχαίο γεγονός. Το οριακά αυξημένη ινωδογόνο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εξέταση έγινε κοντά στο επεισόδιο με την παλίνδρομη. Επαναλάβετέ το 3-4 μήνες μετά την παλίνδρομη.
Ερώτηση 62 ...Είμαι συνάδελφος ιατρός, 43 ετών και διάγω τη 10η εβδομάδα της κύησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Έχω κάνει συνολικά άλλες 3 προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν σε παλίνδρομες κυήσεις στην 6η, 7η, και 9η εβδομάδα. Αυτή τη φορά εκτός από Salospir 100 mg πήρα και Clexane 0,4 1x1. Η ερώτηση μου είναι αν πρέπει να συνεχίσω ασπιρίνη και ηπαρίνη, κι αν ναι, αν πρέπει να μείνω στα 40 mg ή να τιτλοποιήσω; Θα εκτιμούσα τη συμβουλή σας.
Απάντηση: Η χρήση ηπαρίνης μικρού μοριακού βάρους (ΗΜΜΒ) σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχει πλέον ένδειξη με τη μορφή ρουτίνας (CHEST 2012). Εφόσον δεν έχετε ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων και δεν είσθε θρομβοφιλικό άτομο, και δεδομένου ότι οι παλίνδρομες κυήσεις συνέβησαν πριν τη 10η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πριν δημιουργηθεί ο πλακούντας, η χορήγηση ΗΜΜΒ θα πρέπει να γίνει αιτιολογημένα και με πολύ περίσκεψη. Η χορήγηση ασπιρίνης, αν και δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τέλος, εφόσον παραμείνετε σε ΗΜΜΒ, η δοσολογία με βάση το σωματικό σας βάρος είναι αρκετή (εκτός και εάν είσθε σαφώς υπέρβαρη ή σαφώς λιποβαρής). Σημειώνω, επίσης, ότι η ύπαρξη 3 ή περισσοτέρων παλίνδρομων πριν τη 10η εβδομάδα της κύησης αποτελούν μία από τις σαφείς ενδείξεις ελέγχου για θρομβοφιλία.

Ερώτηση 63 ...Είμαι 41 ετών, αδύνατη, δεν καπνίζω και δεν υπάρχει ιστορικό θρομβώσεων ούτε σε εμένα ούτε στην οικογένειά μου. Το πρόβλημά μου είναι ενδομητρίωση και στην παρούσα φάση πρέπει να αντιμετωπίσω με αντισυλληπτικά μια μεγάλη κύστη από ωοθυλάκιο. Σε παλαιότερο έλεγχο θρομβοφυλίας που είχα κάνει βρέθηκε ετεροζυγωτία στον FΙΙ(G20120A).Η λύση της παράλληλης χρήσης αντισυλληπτικών και αντιπηκτικών με καθιστά ασφαλή;
Απάντηση: Εφόσον ο εργαστηριακός έλεγχος για θρομβοφιλία ήταν ο ενδεδειγμένος, και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας είναι ελεύθερο, τότε η ετεροζυγωτία στη μετάλλαξη FII G20210A αποτελεί ήπιο θρομβοφιλικό παράγοντα. Όμως, η λήψη αντισύλληψης και κυρίως η ηλικία σας (>35 ετών), αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβωτικού επεισοδίου. Η παράλληλη χρήση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής λόγω αντισύλληψης, δεν είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά και δεν εξασφαλίζει με σιγουριά από θρομβώσεις. Εν τούτοις, από πολλούς γυναικολόγους χρησιμοποιείται είτε ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους είτε μικρή δόση ασπιρίνης. Από τα αντισυλληπτικά, τα δεύτερης γενιάς εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Ερώτηση 64 ...Ποιες είναι ενδείξεις για εγκύους, ώστε προκαταβολικά να γίνει έλεγχος κατά την εγκυμοσύνη με θρομβοελαστόγραμμα; Υπάρχουν λόγοι που προτείνεται τελευταία η εν λόγω εξέταση από αρκετούς μαιευτήρες και πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι;
Απάντηση: Η θρομβοελαστογραφία είναι μια μέθοδος ελέγχου της αιμόστασης που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Σαν μέθοδος είναι αξιόλογη και αξιόπιστη, αρκεί να χρησιμοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο γιατρό, αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η ερώτησή σας είναι πολύ γενική και δεν αφορά στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η ιστοσελίδα αυτή, δηλαδή τη θρομβοφιλία.

Ερώτηση 65 ...Ύστερα από δυο παλίνδρομες κυήσεις έκανα εξετάσεις θρομβοφιλίας και τα αποτελέσματα ήταν MTHFR 677T θετικός-ετερόζυγος και  MTHFR 1298C θετικός-ομόζυγος. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, απλά μου χορήγησε τα salospir των 100 από την 20η ημέρα του κύκλου και ηπαρίνες αν η χοριακή βγει θετική. Πιστεύετε ότι η αγωγή αυτή με καλύπτει;
Απάντηση: Με την προϋπόθεση ότι το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας είναι ελεύθερο από θρομβώσεις και ότι οι εξετάσεις που κάνατε ήσαν οι ενδεδειγμένες (σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα μου), τότε δεν είστε θρομβοφιλικό άτομο και η χορήγηση αντιπηκτικών δεν έχει θέση. Οι μεταλλάξεις του γονιδίου της MTHFR, ακόμη και σε ομόζυγη μορφή, δεν αποτελούν θρομβοφιλικό παράγοντα, εκτός και εάν τα επίπεδα της ομοκυστεῒνης είναι πολύ υψηλά και θα πρέπει να ομαλοποιηθούν. Εάν οι δύο παλίνδρομες κυήσεις συνέβησαν πριν τη 10η εβδομάδα, μπορούν να θεωρηθούν τυχαίο γεγονός. Παρ' όλα αυτά, η χορήγηση ασπιρίνης συνιστάται από πολλούς γιατρούς, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τον τρόπο που δρα.

Ερώτηση 66 (συνέχεια της προηγούμενης) ...Τότε, γιατί ο γυναικολόγος μου είπε ότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να κάνω ενέσεις ηπαρίνης;
Απάντηση: Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.
Ερώτηση 67 ...Είμαι ετεροζυγώτης στον παράγοντα V Leiden και έχω δύο κορίτσια. Τι να κάνω;
Απάντηση: Θα σας έλεγα, προς το παρόν τίποτα, εκτός και αν σκοπεύετε να αυξήσετε τα μέλη της οικογένειάς σας, οπότε είναι φρόνιμο να εξετασθεί και η σύζυγος. Εφόσον οι εξετάσεις που κάνατε για θρομβοφιλία ήταν οι ενδεδειγμένες και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας είναι ελεύθερο από θρομβώσεις, τότε θεωρείστε ήπια θρομβοφιλικό άτομο. Εάν η σύζυγός σας τυχαίνει να είναι επίσης ετεροζυγώτης στην ίδια μετάλλαξη, τότε υπάρχει πιθανότητα 25% κάποιο ή και τα δύο παιδιά σας να είναι ομοζυγώτες, δηλαδή να είναι έντονα θρομβοφιλικά άτομα. Το ίδιο ισχύει εάν αποκτήσετε και άλλο παιδί.

Ερώτηση 68 ...Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η φυσιολογική τιμή στην εξέταση antiXa.
Απάντηση: Εφόσον είστε υπό αγωγή με ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους, ο στόχος της προφυλακτικής δόσης έως τις 0.6 αντι-Xa μονάδες είναι ικανοποιητικός, ενώ ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι 0.7-1.2 αντι-Xa μονάδες, με την προϋπόθεση ότι η αιμοληψία για τον έλεγχο έχει γίνει 2-4 ώρες μετά την υποδόρια χορήγηση της ηπαρίνης.
 

Θρόμβωση ­­­­­­­­­­και Αιμορραγία στη Μαιευτική και Γυναικολογία
 
 

 
Θρομβοφιλία / Δρ Ιωάννης Επ. Γεωργούλης / θρομβοφιλία και κύηση © 2011 | Powered by VS PANEL v.7.5.5
Made in Vertigo Studios