Eρωτήσεις 1 έως 10

Ερώτηση 1 ...Παίρνω Sintrom. Μπορώ να δώσω αίμα;
Απάντηση: 'Οχι. Η Αιμοδοσία δεν θα σας δεχθεί ως αιμοδότη, όχι τόσο επειδή υπάρχει η πιθανότητα αιμορραγίας κατά την είσοδο της βελόνας αιμοληψίας όσο γιατί η ύπαρξη αντιπηκτικού (Sintrom) στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον λήπτη.

Ερώτηση 2 ...Έχω θρομβοφιλία (παράγοντα V Leiden). Μπορώ  να δώσω αίμα;
Απάντηση: Ναι. Ένα άτομο με τον θρομβοφιλικό παράγοντα V Leiden ή άλλους κληρονομικούς θρομβοφιλικούς παράγοντες μπορεί να είναι αιμοδότης. Φυσικά, εάν το συγκεκριμένο άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά, π.χ. Sintrom (acenocoumarol), δε θα γίνει δεκτό στην Αιμοδοσία ως αιμοδότης, όχι τόσο επειδή υπάρχει η πιθανότητα αιμορραγίας κατά την είσοδο της βελόνας αιμοληψίας όσο γιατί η ύπαρξη ακενοκουμαρόλης στο αίμα του μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον λήπτη.

Ερώτηση 3 ...Έχω εκδηλώσει φλεβική θρόμβωση στα δεξιό μου πόδι. Με υπόδειξη του θεράποντα ιατρού μου έκανα υπερηχογράφημα, ενώ ένας άλλος ιατρός μου είπε ότι θα πρέπει να κάνω Doppler. Tο ανέφερα στον θεράποντα ιατρό μου και κατάλαβα ότι είναι περίπου η ίδια εξέταση.
Απάντηση: Καταλάβατε λάθος. Αν και δεν άπτεται άμεσα της ειδικότητάς μου, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο εξετάσεων και οι όροι δε χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Όταν ερευνούμε μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνήθως χρησιμοποιείται το Doppler-υπερηχογράφημα, εξέταση που αποτελείται από δύο μέρη, και τα δύο μέρη εκτελούνται στα πλαίσια της ίδιας εξέτασης. Και οι δύο εξετάσεις χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα και είναι απαραίτητες για τον πλήρη έλεγχο. Το υπερηχογράφημα (sonogram) ελέγχει την ανατομία του αγγείου, επομένως μπορεί να ανακαλύψει και να εντοπίσει την ύπαρξη θρόμβου. Το Doppler (Christian Doppler, Αυστριακός ιατρός, 1842) ελέγχει τη ροή του αίματος στα αγγεία. Συχνά η εξέταση ονομάζεται και duplex (υπερηχογράφημα+Doppler), ενώ όταν είναι έγχρωμο συνήθως είναι γνωστό ως triplex (υπερηχογράφημα+Doppler+χρώμα).

Ερώτηση 4 ...Έχω θρομβοφιλία (ετερόζυγη στην MTHFR C677T), έχω ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης στο δεξιό πόδι, είμαι έγκυος στον 4ο μήνα και παίρνω Clexane. Υπάρχει πιθανότητα να πάθω καινούργια θρόμβωση;
Απάντηση: Η μετάλλαξη MTHFR C677T, ακόμη και σε ομόζυγη μορφή, δε θεωρείται θρομβοφιλικός παράγοντας, εκτός και εάν συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Όσον αφορά στην ερώτησή σας, η απάντηση είναι ναι, είναι πιθανόν, αλλά ασυνήθιστο. Υποτροπή σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή συμβαίνει σε ποσοστό 2-5% ασθενών που λαμβάνουν θεραπευτική δόση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH), όπως είναι η Clexane (enoxaparin), Fraxiparine (nadroparin), Clivarin (reviparin), Innohep (tinzaparin) κ.ά.

Ερώτηση 5 ...Ο ιατρός μου είπε ότι έχω ανεπάρκεια του παράγοντα V Leiden. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες V Leiden;
Απάντηση: Αυτό που λέτε δεν υπάρχει ως επιστημονικός όρος και προφανώς καταλάβατε λάθος. Το πιο πιθανό είναι ότι ο ιατρός σας είπε ότι έχετε τον θρομβοφιλικό παράγοντα V Leiden. Ο παράγοντας V Leiden οφείλεται σε μετάλλαξη του παράγοντα V της πήξης του αίματος, απαντάται σε ποσοστό περίπου 8% του υγιούς πληθυσμού και αποτελεί θρομβοφιλικό παράγοντα, δηλαδή τα άτομα που τον έχουν δείχνουν προδιάθεση να δημιουργήσουν θρόμβους. Αντίθετα, η ανεπάρκεια του παράγοντα V είναι σπάνια κατάσταση (κληρονομική ή επίκτητη) και εκδηλώνεται με αιμορραγίες και όχι με θρομβώσεις. Όσον αφορά στη  δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι όχι, υπάρχει μόνον ένας παράγοντας V Leiden. Ίσως τον έχετε δει γραμμένο ως R506Q ή Arg506Gln ή G1691A, και οι τρεις αναγραφές εννοούν τον παράγοντα V Leiden (η ονομασία προέρχεται από την πόλη της Ολλανδίας Leiden όπου και πρωτοπεριγράφηκε).

Ερώτηση 6 ...Είμαι στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης και έχω αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου και D-dimers. O ιατρός που με παρακολουθεί με έβαλε σε ενέσεις Innohep μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να μου υποδείξετε ένα τρόπο για να μην πονάνε τόσο πολύ;
Απάντηση: Σε όλες τις κυήσεις τα επίπεδα του ινωδογόνου και των D-dimers είναι αυξημένα, δηλαδή θεωρείται αναμενόμενη και "φυσιολογική" η αύξησή τους. Μερικές φορές, μάλιστα, αυξάνουν έως και 3-4 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο είσθε σε αγωγή με Innohep (tinzaparin) που είναι ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους. Υποθέτω πως θα υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Όσον αφορά στην ερώτησή σας, και εφόσον ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες της φαρμακευτικής εταιρείας, ένας τρόπος αρκετά αποτελεσματικός για να αποφευχθούν οι μώλωπες και να μετριασθεί ο πόνος, είναι να χρησιμοποιείτε ένα παγάκι τοπικά στο σημείο της ένεσης, πριν και μετά, αλλά κυρίως πριν την ένεση.

Ερώτηση 7 ... Είμαι 32 ετών και είχα μία αυτόματη αποβολή στην 8η εβδομάδα της κύησης. Έκανα εξετάσεις για θρομβοφιλία και βρέθηκε να έχω αντικαρδιολιπινικά αντισώματα (IgG). Ο γιατρός μου είπε ότι μάλλον έχω αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Πριν λίγες μέρες διαπιστώθηκε ότι είμαι έγκυος και ξεκίνησα αμέσως ενέσεις Clexane μία φορά κάθε μέρα. Έμαθα ότι οι ενέσεις έχουν παρενέργειες για το μωρό. Αληθεύει;
Απάντηση: Για να στοιχειοθετηθεί η διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου απαιτείται τουλάχιστον ένα κλινικό εύρημα, π.χ. φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση, μία ή περισσότερες αυτόματες αποβολές μετά την 10η εβδομάδα ή τρεις ή περισσότερες αυτόματες αποβολές πριν την 10η εβδομάδα της κύησης, και τουλάχιστον ένα εργαστηριακό εύρημα, π.χ. αντιπηκτικό λύκου, ή/και αυξημένα αντικαρδιολιπινικά αντισώματα (ΙgG ή/και IgM) ή/και αυξημένα αντι-β2 GP1 αντισώματα (ΙgG ή/και IgM). Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιώνονται δύο ή περισσότερες φορές σε απόσταση τουλάχιστον 12 εβδομάδων. Όπως αντιλαμβάνεσθε, η διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και επομένως και της θρομβοφιλίας, στην περίπτωσή σας δεν είναι τεκμηριωμένη. Όσον αφορά στην ερώτησή σας, η απάντηση είναι όχι, η Clexane (enoxaparin-ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους) είναι ασφαλής για το έμβρυο.

Ερώτηση 8 ...Παίρνω ασπιρίνη 80 mg κάθε μέρα. Μπορώ να δώσω αίμα;
Απάντηση: Ναι. Όμως, εάν είσθε δότης αιμοπεταλίων, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον 3-4 ημέρες πριν την αιμοπεταλιοαφαίρεση.

Ερώτηση 9 ...Είμαι 38 ετών, παχύσαρκος και καπνίζω τα τελευταία 20 χρόνια. Πριν 6 μήνες είχα ένα επεισόδιο με πιθανή πνευμονική εμβολή και ενημερώθηκα ότι θα πρέπει να κάνω ειδικές εξετάσεις γιατί μπορεί να έχω θρομβοφιλία. Επειδή δεν είμαι ασφαλισμένος και οι εξετάσεις κοστίζουν πολύ, μπορείτε να μου συστήσετε τις βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνω;
Απάντηση: Με την ευρύτερη έννοια του όρου θεωρώ ότι είσθε ήδη θρομβοφιλικό άτομο (ιστορικό πιθανής πνευμονικής εμβολής και επιπλέον είσθε παχύσαρκος και καπνιστής, τα οποία από μόνα τους περιλαμβάνονται στα αίτια επίκτητης θρομβοφιλίας). Βέβαια, με την αυστηρή έννοια της κληρονομικής θρομβοφιλίας, δεν είσθε (ακόμη...). Ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι σε θέση να αναγράψει τις κατάλληλες εξετάσεις. Προσωπικά νομίζω οτι οι παρακάτω εξετάσεις για θρομβοφιλία αρκούν:
  Έλεγχος της αιμόστασης (γενική αίματος, αιμοπετάλια, ΡΤ, ΑΡΤΤ, ινωδογόνο,  D-dimers)
  Αντιθρομβίνη (δραστικότητα)
  Πρωτεΐνη C (δραστικότητα)
  Ελεύθερη πρωτεΐνη S (αντιγονικότητα)
  APCR (activated protein C resistance)
  Παράγοντας V Leiden
  Μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης
  Μετάλλαξη ΜTHFR C677T 
 
  Επίπεδα ομοκυστεΐνης
  Αντιπηκτικό λύκου
  Αντικαρδιολιπινικά αντισώματα (IgG/IgM)
  Αντι-β2GP1 αντισώματα (IgG/IgM)
  Παράγοντας VIII (δραστικότητα)
  Λιποπρωτε
ΐνη (a) (μόνον εφόσον το λιπιδαιμικό προφίλ είναι έκδηλα παθολογικό)

Ερώτηση 10 ...Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ασπιρίνη στην προφύλαξη της φλεβικής θρόμβωσης;
Απάντηση: Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Σε σύγκριση με τις αρτηρίες, οι φλέβες έχουν λεπτότερο τοίχωμα και η ροή του αίματος είναι πιο αργή. Ο θρόμβος που δημιουργείται στις φλέβες, π.χ. εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή, αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος, ενώ τα αιμοπετάλια δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Επομένως, τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, π.χ. ασπιρίνη, clopidogrel, ticlopidine, δεν ενδείκνυνται στην προφύλαξη από φλεβική θρόμβωση. Στη φλεβική θρόμβωση χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικά συνήθως τα κουμαρινικά, π.χ. Sintrom, τα οποία ελαττώνουν την παραγωγή ορισμένων παραγόντων της πήξης στο ήπαρ. Κατ' εξαίρεση, μικροί θρόμβοι που προέρχονται από την καρδιά σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, εντοπίζονται σε αρτηρίες του εγκεφάλου ή των άκρων και μοιάζουν με τους φλεβικούς θρόμβους. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίζονται καλύτερα με κουμαρινικά και όχι με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, αν και αποτελούν θρόμβους σε αρτηρίες.


Θρόμβωση ­­­­­­­­­­και Αιμορραγία στη Μαιευτική και Γυναικολογία
 
 

 
Θρομβοφιλία / Δρ Ιωάννης Επ. Γεωργούλης / θρομβοφιλία και κύηση © 2011 | Powered by VS PANEL v.7.5.5
Made in Vertigo Studios