Θρομβοφιλία. Δηλαδή τί;

Η θρομβοφιλία αποτελεί μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία ορισμένα άτομα εμφανίζουν προδιάθεση συνήθως σε φλεβική θρόμβωση και σπανιότερα σε αρτηριακή. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, π.χ. παράγοντας V Leiden, μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης ή σε επίκτητα αίτια, π.χ. παχυσαρκία, κύηση, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Η σοβαρότητα των επιπλοκών που σχετίζονται με τη θρομβοφιλία ποικίλει ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του θρόμβου. Θρόμβοι στα άκρα μπορεί να προκαλέσουν  επιπολής θρομβοφλεβίτιδα ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αμφότερες επώδυνες καταστάσεις. Φλεβικοί θρόμβοι σε σημαντικά όργανα, όπως είναι ο εγκέφαλος, το ήπαρ και οι πνεύμονες, μπορεί να είναι έντονα απειλητικοί για τη ζωή, ενώ αρτηριακοί θρόμβοι μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Γυναίκες με θρομβοφιλία που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές κατά την κύηση, όπως αυτόματες αποβολές, προεκλαμψία, εκλαμψία ή θνησιγενή έμβρυα.

Εργαστηριακές εξετάσεις είναι διαθέσιμες για τη διάγνωση των διαφόρων μορφών θρομβοφιλίας, ενώ αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να μειώσουν την πιθανότητα θρομβωτικών επεισοδίων ή άλλων επιπλοκών.

Όπως και με κάθε χρόνιο νόσημα, το κλειδί για τη διαχείριση της θρομβοφιλίας είναι η πρόσβαση στην πληροφόρηση. Ο δικτυακός τόπος υπάρχει για να βοηθήσει τα άτομα που πλήττονται από θρομβοφιλία, χρησιμεύοντας ως πύλη σε ποικίλες και διαφορετικές up-to-date ενημερώσεις, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στη θεραπεία, στην έρευνα και την αμοιβαία υποστήριξη.

Θρόμβωση ­­­­­­­­­­και Αιμορραγία στη Μαιευτική και Γυναικολογία
 
 

 
Θρομβοφιλία / Δρ Ιωάννης Επ. Γεωργούλης / θρομβοφιλία και κύηση © 2011 | Powered by VS PANEL v.7.5.5
Made in Vertigo Studios