Θρομβοφιλία

Η θρομβοφιλία αποτελεί μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία ορισμένα άτομα εμφανίζουν προδιάθεση συνήθως σε φλεβική θρόμβωση, π.χ. εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και σπανιότερα σε αρτηριακή, π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, π.χ. παράγοντας V Leiden, μετάλλαξη G20210A της προθρομβίνης ή σε επίκτητα αίτια, π.χ. παχυσαρκία, κύηση, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, χειρουργική επέμβαση.


Περίπου ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από κληρονομική ή επίκτητη θρομβοφιλία χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία. Όμως, αν και η θρομβοφιλία αφορά σε ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα περισσότερα άτομα δε θα εκδηλώσουν ποτέ στη ζωή τους θρόμβωση. Η εκδήλωση θρόμβωσης προϋποθέτει συνήθως την ύπαρξη κληρονομικού θρομβοφιλικού παράγοντα, αλλά και κάποιου επίκτητου θρομβοφιλικού παράγοντα που δρα εκλυτικά στην εκδήλωση της θρόμβωσης.

 

Η δημιουργία αυτού του ιστότοπου είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τα ερωτήματα που δέχομαι σχετικά με τη "θρομβοφιλία". Δεν υποκαθιστά ούτε ανταγωνίζεται καταξιωμένους συναδέλφους που ασχολούνται με το αντικείμενο της θρομβοφιλίας. Απλά, φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη για άμεσες, σύντομες, περιεκτικές και κατανοητές απαντήσεις, σε ερωτήματα σχετικά με τη θρομβοφιλία που απασχολούν "ασθενείς", συγγενείς τους ή απλούς επισκέπτες του διαδικτύου. Πάντα πίστευα ότι η γνώση είναι δύναμη που βελτιώνει την έκβαση της υγείας.


Τα σχόλια στις ερωτήσεις των αναγνωστών αποσκοπούν στην αδρή καθοδήγησή τους και όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος που τους απασχολεί. Επομένως, κανένα από τα σχόλια που εκτίθενται σ' αυτήν την ιστοσελίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη του θεράποντα ιατρού, η οποία βασίζεται κυρίως στο ιστορικό, στην κλινική εκτίμηση και τις εργαστηριακές εξετάσεις που τυχόν απαιτούνται.

 

Αν είστε ασθενής που χρειάζεται σύντομες και απλές απαντήσεις σε ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με τη θρομβοφιλία, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε αυτόν τον ιστότοπο. Αν είστε απλά επισκέπτης που θέλει να μάθει για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της θρομβοφιλίας, ελπίζω πάλι να σας φανώ χρήσιμος. Αν, τέλος, είσθε συνάδελφος ιατρός, θα ήταν τιμή μου να σας φανώ χρήσιμος.

 

Ιωάννης Γεωργούλης, MD, PhD

αιματολόγος

τ. Διευθυντής Αιματολογικού Εργαστηρίου

Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", Θεσσαλονίκη 

Θρόμβωση ­­­­­­­­­­και Αιμορραγία στη Μαιευτική και Γυναικολογία
 
 

 
Θρομβοφιλία / Δρ Ιωάννης Επ. Γεωργούλης / θρομβοφιλία και κύηση © 2011 | Powered by VS PANEL v.7.5.5
Made in Vertigo Studios